De 5 Frustraties van Teamwork Assessment

ontwikkel je team

De 5 frustraties van teamwork assessment


Wat is de piramide van Lencioni?

De Lencioni “Trust Pyramid” is ontwikkeld en gepubliceerd door de Amerikaanse managementconsultant Patrick Lencioni, in zijn eigen boek The Five Dysfunctions of a Team (2002). Het boek is op een verhalende manier geschreven, zodat figuren en situaties uit het boek gemakkelijk in de praktijk te herkennen zijn. De vijf belangrijkste valkuilen van een team zijn in het model duidelijk in kaart gebracht.


Om een team te ontwikkelen is het noodzakelijk dat alle teamleden in staat zijn en willen werken aan het team. Het besef dat er iets moet worden veranderd, is belangrijk om meer potentieel uit het team te halen.

Lencioni: de 5 frustraties

De Lencioni Trust Pyramid is verdeeld in vijf lagen, beginnend aan de onderkant van het model. Kenmerkend voor een piramide is dat alle onderliggende lagen voldoende moeten worden ondersteund voordat ze kunnen worden geconstrueerd.


De onderste laag van de piramide is de grootste en daarom ook de belangrijkste. Om een team effectief te laten functioneren, is het echter belangrijk dat aan alle niveaus en vereisten wordt voldaan. Lencioni stelt dat zijn model zowel negatief als positief kan worden geïnterpreteerd.

het model

De 5 frustraties van teamwerken die getest worden


de onderwerpen

Wat wordt er gemeten met dit assessment


Focus op resultaat

Concentreren de teamleden zich op het bereiken van collectieve resultaten of op ego en status?

Nemen van verantwoordelijkheid

Zijn de teamleden bereid om collega’s aan te spreken op prestaties of gedragingen die het team kunnen schaden? Nemen de teamleden verantwoordelijkheid? 

Betrokkenheid

Steunen dee teamleden besluiten en actieplannen? Is er sprake van betrokkenheid? Hierdoor ontstaat duidelijkheid over ieders rol binnen het team en zijn/haar verantwoordelijkheid

De strijd aangaan

Gaan de teamleden openlijk de strijd aan over ideeën? Kunnen ze zich overgeven aan ongeremde en hartstochtelijke debatten over ideeën, waardoor harmonie ontstaat?

Elkaar vertrouwen

Vertrouwen de teamleden elkaar? Is er bereidheid om zich binnen de groep kwetsbaar op te stellen? Word er geaccepteerd dat er over en weer feedback wordt gegeven over elkaars functioneren?

>