Persoonlijk Leiderschap: Hoe ontwikkel je een groeimindset?

Artikelen over leiderschap

Persoonlijk Leiderschap: Hoe ontwikkel je een groeimindset?

De bekende Stanford psychologe Carol Dweck is misschien wel een van de meest invloedrijke motivatiewetenschappers van haar generatie. Ze laat ons kennismaken met het concept van een groeimindset: een krachtige manier van denken die onze benadering van leren, ontwikkeling en uiteindelijk ons leven kan veranderen.

In een van haar baanbrekende onderzoeken ontdekte ze deze mindset. Ze onderzocht een groep van 10- en 11-jarige kinderen, die ze een opdracht voorlegde. Onafhankelijk van de score die gehaald werd kregen sommige kinderen als feedback op die opdracht: ‘Geweldig, je hebt een mooie score behaald, je moet hier wel erg goed in zijn!’ Anderen kregen te horen: ‘Geweldig, je hebt een mooie score behaald, je moet wel heel hard hebben gewerkt!’

Daarna mochten de kinderen een nieuwe opdracht uitkiezen. De meerderheid van de ‘er goed in zijn’-kinderen sloeg een uitdagende opdracht af. Kennelijk waren ze blij met het feit dat hun talent was vastgesteld en wilden ze niet het risico lopen dat deze in twijfel zou worden getrokken. Van de leerlingen uit de ‘hard gewerkt’-groep koos 90 procent voor een uitdagende opdracht.

Daar bleef het niet bij. Dweck en haar team gaven de kinderen vervolgens pittige nieuwe opdrachten, waarop ze minder goed presteerden. Voor de ‘goed’-kinderen was hierna de lol van de opdrachten er snel van af. Ze vonden zichzelf niet zo slim meer en vonden er niets meer aan. Hun scores gingen omlaag, ook als ze eenvoudigere opdrachten kregen. De 'hard gewerkt' groep bleef de opdrachten leuk vinden en presteerde ook nog eens steeds beter. De feedback ‘er goed in te zijn’ tegenover ‘er hard voor gewerkt' leidde tot sterk verschillende werkprestaties.

Meer kennis, meer resultaat, meer waardering

Abonneer je en ontvang wekelijks het laatste nieuws op het gebied van leiderschap.

De groeimindset begrijpen

De onderzoeken van Dweck suggereren dat individuen met een groeimindset geloven dat hun capaciteiten en intelligentie kunnen worden ontwikkeld door toewijding, hard werken en leren. Ze zien uitdagingen als kansen om te groeien, tegenslagen als tijdelijke obstakels en feedback als constructieve begeleiding.

Mensen met een vaste mindset daarentegen zien hun vaardigheden als statische, vaststaande eigenschappen. Ze geloven dat intelligentie en talent aangeboren kwaliteiten zijn, waardoor ze uitdagingen uit de weg gaan, terugschrikken voor inspanningen en zich bedreigd voelen door het succes van anderen.


Het idee dat de mindset vaak het verschil maakt tussen succes en falen, is inmiddels wijdverbreid (zie ook het boek Mindset, Changing the way you think to fulfil your potential van Carol Dweck).




De kracht van "nog niet" omarmen (The Power of Yet)

Een van de belangrijkste uitgangspunten van een groeimindset is het omarmen van de kracht van 'nog niet'. Wanneer je geconfronteerd wordt met een tegenslag of een vaardigheid die je nog niet onder de knie hebt, voeg je met een groeimindset het woord "nog" toe aan je woordenschat.


Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: "Ik kan dit niet", zeg je: "Ik kan dit nog niet". Met deze eenvoudige verandering in taalgebruik erken je dat je huidige vaardigheden niet vastliggen en dat ze met inspanning en doorzettingsvermogen na verloop van tijd kunnen verbeteren.




De rol van inspanning en veerkracht

Centraal in de groeimindset staat de overtuiging dat inspanning (een poging doen) de weg naar meesterschap is. In plaats van iets gewoon eens proberen als zinloos te zien, zien mensen met een groeimindset het als een noodzakelijke stap op weg naar succes. Ze begrijpen dat tegenslagen en mislukkingen kansen zijn om te leren en te groeien, in plaats van reflecties van hun inherente capaciteiten of onkunde.

Bovendien is het ontwikkelen van veerkracht belangrijk voor het behouden van een groeimindset bij tegenslagen. Veerkrachtige individuen komen terug van tegenslagen. Ze passen zich aan veranderingen aan en volharden in het nastreven van hun doelen. Door veerkracht te ontwikkelen, kun je de uitdagingen van het leven aan met een positieve kijk en een onwrikbare vastberadenheid om te slagen.




Een groeimindset ontwikkelen

Het ontwikkelen van een groeimindset is een doorlopend proces dat zelfbewustzijn, opzettelijke inspanning (iets gewoon proberen) en de bereidheid om jezelf bij iets ongemakkelijk te voelen vereist. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken om een groeimindset te ontwikkelen:

1.

Omarm uitdagingen

Zoek mogelijkheden die je uit je comfortzone halen en je uitdagen om te groeien. Zie tegenslagen als leerervaringen en kansen voor verbetering. Doe bijvoorbeeld elke week iets dat je niet durft of jezelf ongemakkelijk bij voelt.

2.

Ontwikkel een passie voor leren

Neem een nieuwsgierige houding aan en zie elke ervaring als een kans om iets nieuws te leren. Ga voortdurend op zoek naar kennis, vaardigheden en perspectieven die je begrip van de wereld verbreden.

3.

Oefen zelfreflectie

Denk regelmatig na over je gedachten, overtuigingen en gedrag. Identificeer eventuele vaste mindset neigingen en daag ze uit met een groeimindset perspectief. Zijn je gedachten bijvoorbeeld altijd waar?

4.

Vier groei

Erken en vier je vooruitgang, hoe klein ook. Besef dat groei een reis is en dat elke stap voorwaarts een bewijs is van je toewijding en doorzettingsvermogen.

5.

Zoek feedback

Omarm feedback als een waardevol hulpmiddel voor groei en verbetering. Zoek actief naar opbouwende kritiek en gebruik deze om je vaardigheden en aanpak te verfijnen.

Het ontwikkelen van een groeimindset gaat niet alleen over het behalen van succes. Het gaat over het omarmen van de reis van voortdurend leren en ontwikkelen. Door een groeimindset aan te nemen, stel je jezelf in staat om obstakels te overwinnen, je potentieel te ontplooien en een leven vol doelgerichtheid en voldoening te creëren. Zoals Carol Dweck het mooi zegt: "Worden is beter dan zijn". Begin dus aan deze reis van groei, gewapend met de overtuiging dat met toewijding, inspanning en een groeimindset veel meer mogelijk wordt.

Het ontwikkelen van een groeimindset is onderdeel van ons programma voor teamleiders en eerstelijn managers. We starten binnenkort weer. Klik op de knop hieronder voor het programma.

Laatste artikelen

Dutch Kahuna is het online leiderschap platform dat we gebruiken bij De Transitie Kamer

Ontwikkelen?
Begin met een assessment!

Hou je van interviews?


Regelmatig hebben we een interview met een Nederlandse CEO of Algemeen Directeur.

Join the leaders!


Maak 5 dagen gratis gebruik van alle faciliteiten van het platform: trainingen, modellen, assessments en meer!

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"62516":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"62516":{"val":"rgb(238, 49, 46)","hsl":{"h":337,"s":0.8496,"l":0.5569}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Maak je gratis account

Beheers in 6 maanden alle aspecten om een complete teamleider te worden


We starten over:

  4  8
dagen
:
 
  0  9
uren
:
 
  2  6
minuten
:
 
  3  9
seconden

You missed out!

Andere artikelen over leiderschap


Leidinggeven met motiverende leiderschapsstijlen en motivatie technieken

Lees artikel

De hoekstenen van leiderschap: respect en geloofwaardigheid

Lees artikel
>