Het Barrett Model

niveaus van bewustzijn

Het Barrett Model


Het Barrett Model is het baanbrekende werk van Richard Barrett. Geïnspireerd door de Pyramide van behoeften van Abraham Maslow en getest gedurende meer dan twee decennia van praktijkervaring met duizenden organisaties, identificeert het model de zeven gebieden waaruit menselijke motivaties bestaan. Deze variëren van elementaire overleving aan de ene kant tot dienstverlening en zorg voor toekomstige generaties aan de andere kant.

Het biedt een bewezen en buitengewoon nuttige kaart voor het begrijpen van de waarden van je werknemers, leiders en stakeholders. Beter nog, het biedt een middel om meer ondersteunende en productieve relaties tussen hen te creëren en een diepere afstemming van het doel in de organisatie.

De Zeven Niveaus van Bewustzijn helpen de leiders van een organisatie te groeien en zich te ontwikkelen door zeven specifieke niveaus van persoonlijk bewustzijn en zeven specifieke niveaus van organisatorisch bewustzijn te leren beheersen.

niveaus van bewustzijn

Het Barrett Model in schema


De eerste drie niveaus richten zich op onze gebreksbehoeften: overleven, relatie (veiligheid) en eigenwaarde (zekerheid); de laatste drie niveaus richten zich op onze groeibehoeften: interne samenhang, een verschil maken en dienstbaarheid.

Het overbruggen van de kloof tussen onze tekorten en onze groeibehoeften is het transformatieniveau van bewustzijn. Hier beginnen we de beperkende, op angst gebaseerde overtuigingen die we tijdens onze vormingsjaren hebben geleerd, los te laten en beginnen we onze ego-motivaties af te stemmen op onze zielsmotivaties.

authentieke motivaties

Waarom waarden?


Het Barrett Model is geworteld in het begrijpen van authentieke motivaties: de waarden die ertoe doen en die ons motiveren. Daarom begint het opbouwen van een optimale cultuur met het begrijpen van de waarden die haar inspireren. Deze waarden, bewust of onbewust, motiveren elke gemaakte beslissing of ondernomen actie.

Door je te concentreren op waarden kun je de onderliggende waarden van gedrag waarnemen en interpreteren. 

Daardoor ben je in staat een duidelijk en nauwkeurig beeld te schetsen van de huidige en toekomstige dynamiek van je organisatie (zonder vooroordelen), zodat actieplannen gebaseerd zijn op nauwkeurige inzichten en afgestemd zijn op jouw specifieke omstandigheden.

In feite zijn waarden zo fundamenteel voor de dynamiek van je organisatie, dat ze eigenlijk een leidende indicator zijn voor potentiële probleemgebieden. Het zaad van problemen kan worden geïdentificeerd lang voordat ze zich uiten in de cultuur van je organisatie, wat je een enorm voordeel geeft bij de aanpak ervan.

>
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.