Daniel Kahneman

Daniel Kahneman

Biografie

Daniel Kahneman (geboren 5 maart 1934) is een Israëlisch-Amerikaanse psycholoog en econoom, bekend om zijn werk op het gebied van de psychologie van oordeelsvorming en besluitvorming, alsmede gedragseconomie, waarvoor hij in 2002 de Nobelprijs voor de economische wetenschappen kreeg (samen met Vernon L. Smith). Zijn empirische bevindingen stellen de in de moderne economische theorie heersende aanname van menselijke rationaliteit ter discussie.


Samen met Amos Tversky en anderen legde Kahneman een cognitieve basis voor veel voorkomende menselijke fouten die voortkomen uit heuristieken en biases, en ontwikkelde hij de prospectietheorie.

In 2011 werd hij door het tijdschrift Foreign Policy genoemd in haar lijst van top global thinkers. In datzelfde jaar verscheen zijn boek Thinking, Fast and Slow, dat veel van zijn onderzoek samenvat, en werd een bestseller. In 2015 noemde The Economist hem de zevende meest invloedrijke econoom ter wereld.

Hij is emeritus hoogleraar psychologie en public affairs aan Princeton University's Princeton School of Public and International Affairs. Kahneman is een van de oprichters van de TGG Group, een adviesbureau op het gebied van bedrijfsleven en filantropie. Hij was getrouwd met cognitief psycholoog en Royal Society Fellow Anne Treisman, die in 2018 overleed.

Deze informatie is alleen voor leden


Log eerst in om de volledige informatie te zien.

Bekijk andere Kahuna's

Page [tcb_pagination_current_page] of [tcb_pagination_total_pages]

>