Het Organisatie Cultuur Assessment Instrument (OCAI)

concurrerende waarden

Het Organisatie Cultuur Assessment Instrument (OCAI)


Wat is het OCAI?

Het door Cameron en Quinn ontwikkelde Organisatie Cultuur Assessment Instrument (OCAI) is een methode om de organisatiecultuur te beoordelen.

Bij de ontwikkeling van de OCAI is veel onderzoek verricht. De professoren Cameron en Quinn ontwikkelden het model van het Competing Values Framework dat bestaat uit vier concurrerende waarden die corresponderen met vier soorten organisatiecultuur.
Elke organisatie heeft zijn eigen combinatie van deze vier soorten organisatieculturen.


Deze mix wordt gevonden door het invullen van een korte vragenlijst. Dit assessment is een valide benadering om te kijken naar de organisatiecultuur en de wens tot verandering.

Het OCAI assessment

De deelnemer aan het assessment moet 100 punten verdelen over een totaal van vier beschrijvingen die overeenkomen met de vier cultuurtypen, volgens de huidige organisatie. Deze methode bepaalt de mix van de vier cultuurtypes die de huidige organisatie- of teamcultuur domineren.


Door de vragenlijst een tweede keer te beantwoorden, ditmaal door 100 punten te verdelen volgens wat de respondent graag in de organisatie zou willen zien, kan de gewenste organisatiecultuur en de wens tot verandering worden berekend.


Het assessment test 6 karakteristieken van de organisatie cultuur: dominante karakteristieken, leiderschap, managen van medewerkers, organisatielijm, strategische accenten en criteria voor succes.

het model

Het concurrerende waarden framework


Uit een lijst van 39 indicatoren van doeltreffendheid voor organisaties, werden door statistische analyse twee vitale dimensies ontdekt.


Cameron en Quinn maakten vier kwadranten die overeenkomen met de vier organisatieculturen die sterk verschillen op deze twee dimensies:


  • Interne focus en integratie vs. Externe focus en differentiatie
  • Stabiliteit en controle versus flexibiliteit en discretie

Links van de cirkel is de organisatie intern gericht (wat is belangrijk voor ons, en hoe willen wij werken?) en rechts is de organisatie extern gericht (wat is waardevol voor de buitenwereld, de klanten, en de markt?).


Aan de bovenkant van de cirkel wenst de organisatie flexibiliteit en discretie, terwijl aan de onderkant de organisatie het tegenovergestelde waardeert: stabiliteit en controle.

Een cultuurprofiel geeft de volgende uitslag:


  • De dominante cultuur
  • De sterkte van de dominante cultuur (het aantal gegeven punten)
  • De discrepantie tussen de huidige en de voorkeurscultuur
  • De congruentie van de zes kenmerken.
  • Evaluatie van het cultuurprofiel met het gemiddelde voor de sector
  • Vergelijking met gemiddelde tendensen; in welke fase van ontwikkeling bevindt de organisatie zich?

belang van ocai

Waarom OCAI gebruiken en wat levert het op?


Waarom maken organisaties en teams gebruik van het OCAI?

Het OCAI online cultuuronderzoek levert je het volgende op:


  • Inzicht in de dominante cultuur van je organisatie
  • Inzicht in hoe marktgericht, hiërarchisch, persoonlijk en/of innovatief je organisatie presteert
  • Een maatstaf voor tevredenheid door de discrepantie tussen de huidige en de gewenste cultuur te beoordelen
  • Een snel en eenvoudig vergelijkingspunt voor en na herstructurering, verandering of fusie
  • Een duidelijk gevoel van de gewenste cultuur als uitgangspunt voor een veranderingsstrategie
  • Een bewustzijn van cultuur als een belangrijke factor voor succes
  • Een objectieve en gevalideerde maatstaf voor het herkennen van cultuur, die een startpunt is voor verandering

Duidelijke voordelen voor het analyseren en veranderen van de cultuur:


  1. Het is valide: niet alleen herkennen mensen hun uitkomsten, maar de OCAI is ook gevalideerd en heeft een geverifieerde basis.
  2. Het is kwantitatief: het geeft een meting van de test, aangevuld met kwalitatieve informatie tijdens het proces van bespreken en werken met de resultaten om de gewenste veranderingen te bepalen.
  3. Het is betrokken: ofwel door al het personeel erbij te betrekken, ofwel degenen die leiding geven en veranderingen doorvoeren.
  4. Het is gericht: het meet de zes belangrijkste dimensies die het verschil maken voor succes.
  5. Het is tijdig: zowel het beoordelen als het ontwikkelen van een veranderingsstrategie kan binnen een redelijke termijn worden uitgevoerd.
  6. Het is beheersbaar: het kan worden uitgevoerd door een (management)team; er zijn geen externe deskundigen of consultants nodig.
>
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.