Conflicthantering Thomas en Kilmann

de beste manier om met conflicten om te gaan

Conflicthantering Thomas en Kilmann (TKI)


Het TKI is ontwikkeld door Ken Thomas en Ralph Kilmann, beide professor aan de Universiteit van Pittsburgh. De twee onderzoekers ontwikkelden een handig en toegankelijk model dat mensen op elk niveau binnen een organisatie kunnen gebruiken om snel en effectief met conflicten om te gaan. 

Dit model wordt ondersteund door honderden onderzoeken en werd miljoenen keren verkocht. Het Thomas-Kilmann Conflict Model Instrument (TKI) is ontwikkeld om mensen te helpen effectiever met conflictsituaties om te gaan. Gebaseerd op 40 jaar onderzoek en gebruik is het op dit moment het leidende conflicthanteringsmodel.

2 dimensies van gedrag

Hoe gedraag jij je tijdens conflicten?


Het Thomas-Kilmann Instrument is ontworpen om het gedrag van een persoon in conflictsituaties te meten. "Conflictsituaties" zijn situaties waarin de belangen van twee personen onverenigbaar lijken te zijn.

In dergelijke conflictsituaties kunnen we het gedrag van een persoon langs twee dimensies beschrijven: assertiviteit en coöperativiteit,.

Assertiviteit

De mate waarin je probeert je eigen zorgen te bevredigen.

Coöperativiteit

De mate waarin je probeert de zorgen van de ander te bevredigen.

hoe reageer je op conflicten?

De 5 reacties op conflictsituaties


Deze twee onderliggende dimensies van menselijk gedrag (assertiviteit en coöperativiteit) kunnen worden gebruikt om vijf verschillende manieren te definiëren om op conflictsituaties te reageren:

  • competing

  • Accommodating 

  • Avoiding 

  • Collaborating 

  • Compromising 

Competing | Concurreren

Concurreren is assertief en niet meewerkend. Een individu streeft zijn eigen belangen na ten koste van die van de ander. Dit is een op macht georiënteerde reactie waarin je gebruik maakt van elke macht die geschikt lijkt om je eigen positie te winnen,  je vermogen om te argumenteren, je rang of economische sancties. Concurreren betekent "opkomen voor je rechten", een standpunt verdedigen waarvan je denkt dat het juist is of gewoon proberen te winnen.

>