Kolb Leerstijl Inventarisatie

Kolb Leerstijl Inventarisatie


David A. Kolb stelde een populair model van leerstijlen voor dat bekend staat als de Experiential Learning Theory (ELT). Dit model suggereert dat leren een proces is met vier fasen en dat individuen voorkeuren hebben voor specifieke leerstijlen gebaseerd op hun interactie met deze fasen. Het model van Kolb identificeert vier primaire leerstijlen:

Dromer
(Observeerder)


Voelen en kijken:

Mensen met deze leerstijl zijn vaak reflectieve waarnemers. Ze verzamelen liever informatie en bekijken situaties vanuit verschillende perspectieven voordat ze een mening vormen. Ze zijn goed in brainstormen, zich mogelijkheden voorstellen en dingen vanuit verschillende invalshoeken bekijken.

Denker
(Theoreticus)


Denken en kijken:

Mensen met deze leerstijl zijn meer gericht op logische en systematische benaderingen van leren. Ze geven de voorkeur aan het organiseren en structureren van informatie op een logische manier. Ze blinken uit in het bedenken van theorieën, het maken van modellen en het analyseren van gegevens.


Beslisser
(Pragmaticus)


Denken en doen:

Mensen met deze leerstijl zijn praktisch ingesteld en lossen problemen het liefst op een systematische en logische manier op. Ze vinden het leuk om theoretische concepten toe te passen op situaties in de echte wereld, beslissingen te nemen en praktische oplossingen te vinden.


Doener
(Activist)


Voelen en doen:

Mensen met deze leerstijl zijn meer praktijkgericht en experimenteel. Ze geven de voorkeur aan actief experimenteren en leren met vallen en opstaan. Ze nemen graag risico's, passen zich graag aan nieuwe situaties aan en werken graag aan concrete taken.


Het model van Kolb schetst ook een leercyclus met vier fasen


Fase 1:

Concrete Ervaring:
Een nieuwe ervaring of situatie meemaken.

Fase 2:

Reflectieve Observatie:
Nadenken over de ervaring en de implicaties ervan.

Fase 3:

Abstracte Conceptualisatie: Theorieën en concepten vormen op basis van de reflectie.

Fase 4:

Actief Experimenteren:

Het toepassen van theorieën en concepten in praktische situaties.

>
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.